Ulogujte se za brži pristup. Kliknite ovde ako nemate nalog.

Zaboravljeni ADMIRAL ser Ernest Trubridž ,novo Fizičko lice

пре 2 године Knjige Beograd   173 pregleda

1,400 RSD

  • zaboravljeni-admiral-ser-ernest-trubridz-novo-big-0
  • zaboravljeni-admiral-ser-ernest-trubridz-novo-big-1
  • zaboravljeni-admiral-ser-ernest-trubridz-novo-big-2
  • zaboravljeni-admiral-ser-ernest-trubridz-novo-big-3
  • zaboravljeni-admiral-ser-ernest-trubridz-novo-big-4

0.0 star

Lokacija: Beograd
Cena: 1,400 RSD

Zaboravljeni ADMIRAL ser Ernest Trubridž

Knjiga je NOVA

ZABORAVLJENI ADMIRAL SER ERNEST TRUBRIDŽ

izvodi iz dnevnika 1915 - 1919.

Biblioteka RTS, Edicija „ Baština` / Suizdavaštvo: Medija centar `Odbrana` i Ambasada Velike Britanije u Srbiji, Beograd, 2017

342 strane, udžbenički format.

dvojezični: Srpski i Engleski

Podaci o ratnoj svakodnevici Beograda 1915. godine, s posebnim naglaskom na finese rečnog ratovanja. Tu su i detalji o temama za koje je inače teško naći istorijsku građu, poput stanja morala među vojnicima i civilima, špijunaži i ratnim glasinama, međuljudskim odnosima ili o tome kako se u ratu provodi slobodno vreme. Kako je reč o utiscima jednog stranca koji o Srbiji pre dolaska nije znao gotovo ništa, dnevnik na pojedinim mestima poprima i etnografska obeležja. Knjiga sadrži i DVD sa dokumentarnim filmom Slađane Zarić, autora celog projekta.

Admiral Ernest Trubridž (1862–1926 je britanskoj i srpskoj javnosti gotovo potpuno nepoznato ime, iako se radi o čoveku koji je čak tri ratne godine proveo sa srpskom vojskom nalazeći se na veoma važnim dužnostima.

Ko je bio Ernest Čarls Tomas Trubridž?

Trubridž je pripadao čuvenoj britanskoj pomorskoj porodici. Po završetku pomorske akademije obavljao je niz dužnosti, ali je vrhunac njegove tadašnje karijere predstavljalo postavljenje za komandanta dela britanske Mediteranske flote, 1912. godine.

Međutim, u prvim danima Prvog svetskog rata, Trubridž se našao u velikoj neprilici. Naime, nemačka moderna krstarica `Geben` nalazila se tada u Mediteranu. Strahovalo se da taj moćni brod može da stvori velike probleme britanskoj i francuskoj mornarici. Prvi lord Admiraliteta Vinston Čerčil, izdao je Trubridžu protivrečna naređenja. Traženo je se spreči bekstvo `Gebena` iz Mediterana, ali u isto vreme, Trubridž nije smeo da stupa u borbu ukoliko bi procenio da raspolaže slabijim snagama od protivnika.

Kapetan `Gebena` je odlučio da brod uputi ka Konstantinopolju. Izvršena je fiktivna prodaja broda otomanskoj državi, čime je bitno poremećena ravnoteža snaga u Crnom moru. Taj događaj je imao veliki uticaj i na odluku Turske da uđe u rat na strani Centralnih sila. Vinston Čerčil je bio posebno ozlojeđen takvim razvojem događaja i nikada nije oprostio Trubridžu što je dopustio da nemački brodovi uteknu.

Trubridž je viđen i kao formalni krivac. Suđeno mu je pred vojnim sudom za zanemarivanje dužnosti, ali je oslobođen optužbi. Tom odlukom nije bio zadovoljan Vinston Čerčil. Nameravao je da Trubridža ipak nekako kazni.

U međuvremenu, srpska vlada se obratila članicama Antante tražeći pomoć u borbi protiv austrougarskih rečnih brodova. Naime, iz svojih baza u Zemunu i Pančevu, brodovi Dunavske flotile su redovno bombardovali Beograd.

S druge strane, srpska vojska nije raspolagala odgovarajućim sredstvima za preprečavanje puta monitorima. Kao odgovor na srpsku molbu, pomoć je počela da stiže. Rečne mine, pomorski topovi i pancirne granate stigli su najpre iz Rusije, a zatim i iz Francuske.

Čerčil je odlučio da u Beograd pošalje i admirala Trubridža. Bilo je to, kako je primetio ruski poslanik u Srbiji grof Trubecki, `počasno izgnanstvo`. Tako je jedan admiral stigao u zemlju koja nije ni imala morsku obalu. Dolazak teških topova u Beograd bio je i u vezi sa britanskom akcijom na Galipolju. Naime, ukoliko bi se kod Beograda blokirao Dunav, jedini put kojim bi Nemačka mogla da snabdeva municijom Otomansko carstvo bio bi zatvoren.

Trubridž je stigao u Beograd krajem februara 1915. godine, zajedno sa osam teških topova, minama i torpedima. Na raspolaganje mu je stavljeno svega 70 britanskih vojnika. Dolazak jednog admirala u Srbiju srpske vlasti su prihvatile sa simpatijama. Iskrcavanje topova na topčiderskoj železničkoj stanici opisao je srpski vojnik Mihailo Karakašević, koji je kasnije postao deo mešane britansko-srpske artiljerijske posade.

„ Ovi engleski topovi, okićeni cvećem, vučeni su zapregom od po šest pari volova, ispraćeni su na položaje uz burno klicanje Beograđana koji su u njima i svojim saveznicima, engleskim vojnicima, gledali svoje zaštitnike. `

Autor je naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju

Knjiga je NOVA


 
Note: You must be logged in to post a review.